Wat zijn we eigenlijk aan het doen dan?

Er moet me onderhand toch daadwerkelijk iets van het hart. Wat is up met de witte mensen in het Neerlands medialandschap die nog steeds bezig zijn met een beetje Black thought parafraseren, liefst gedownplayed zodat het in hun eigen frame past en op vreemde manieren zogenaamd antiracistisch Ik schreef er al eerder een stuk wat o.a. hierover gaat maar mensen gaan nu helemaal los.

Sunny Bergman loopt in blackface rond in Londen, en dat schijnt dan een soort antiracistische daad te zijn (ik weiger overigens om de video in dit stuk te delen). Het reproduceren van racisme en het blootstellen  van zwarte mensen aan violence (want dat is wat blackface is)  is stuitend. Toch zie ik om me heen veel mensen die het prachtig vinden want het is effectief. Effectief voor wie en voor wat precies? Zoals Chandra Frank ook schrijft in haar stuk 

Similarly, Black Pete and racism is tackled by the progressive and critical left as something that needs to be ‘solved’ in the Netherlands, without critically engaging with eradicating whiteness and realizing it is actually bigger than Black Pete. “

Als ik om me heen kijk naar de mensen die de video van Sunny Bergman delen (en de commentaren op FB onder het stuk van Chandra Frank) is het dus ok om racistisch te doen als het antiracistisch is (ik weet niet eens wat dit precies betekent, maar ok) en  juist een goede strategie want nu zien mensen ‘het’ in. Het blijkt dat mensen doelen op het wegwerken van Zwarte Piet, een doel waar ik achter sta. Maar om Zwarte Piet weg te krijgen zonder enige kritiek op antizwart racisme in de Nederlandse (en globale) context is gewoon nogal frappant. Als we Zwarte Piet zoals hij nu bestaat weg zien te krijgen zonder enige kritiek hoe Zwarte Piet zich verhoudt tot antizwart racisme, hebben we dus niet de bron van het probleem aangepakt, maar slechts een manifestatie. Kijk, ik vind het allemaal best (ok nee, dat is een leugen) maar ik neem aan dat we dan ook begrijpen dat andere antizwart sentimenten en structuren in onze maatschappij ook op die manier gewist kunnen worden en we het syteem van White Supremacy dan nooit aangesproken hebben en dus in stand houden. Daar komt nog bovenop dat ik niet begrijp dat wanneer stemmen in NL praten over hoe racistisch het is het niet telt maar als Britse mensen het zeggen het er opeens wel toe doet. 

Daarnaast is het zeer problematisch om witte vrouwen zoals Sunny Bergman en Asha ten Broeke wel een podium te geven in de diverse bewegingen die een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet nastreven, maar zwarte vrouwen gewoonweg  te wissen. De enige manier waarop deze witte vrouwen hun ‘kennis’ vergaren is door gesprekken aan te gaan met zwarte vrouwen, hun tweets te lezen, hun opiniestukken door te spitten en dat daarna te parafraseren om zelf een stukje te kunnen publiceren. Ik wacht nog steeds op die betalingen hoor. Waarom is het zo normaal en ok gebleken om zwarte vrouwen op die manier te exploiteren? Ik begrijp daadwerkelijk niet wat hier antiracistisch aan is of hoe dit niet het beeld van de white saviour in stand houdt. Om nog maar niet eens te beginnen over de diverse antiracismebewegingen in Nederland die wanneer het gaat om antizwart racisme liever witte vrouwen of NBMoC laten spreken dan een zwarte vrouw. De misogynoir druipt er vanaf.

Witte vrouwen zoals Sunny, Asha en Anouk krijgen continu medeleven vanuit de maatschappij, het is toch wel erg dat zij aangevallen worden terwijl ze alleen maar proberen te helpen inzake racisme? Voor zwarte vrouwen is het kennelijk gewoon prima om uitgescholden te worden, verkrachtingsbedreigingen te krijgen,racistische plaatjes toegestuurd te krijgen etc want daar blijft de massale verontwaardiging toch echt uit. Let wel, het bestaan als zwarte vrouw alleen al is genoeg om dat over me heen te krijgen, laat staan als ik het ‘lef’ toon om te zeggen dat er iets misgaat op het gebied van racisme. Maar kom niet aan witte vrouwen, nee die krijgen een ‘veel sterkte’ toegewenst.

Asha ten Broeke deelt doodleuk de video van Sunny Bergman op haar Facebook en schrijft daarbij “” het doel heiligt de middelen”. Ze was zich dus wel ergens bewust van het feit dat dit in blackface rondlopen discutabel was, maar besloot naar eigen zeggen een “journalistieke afweging te maken voor mezelf. In welk universum ging het nu over Asha ten Broeke dan? Waarom heeft zij, als wit persoon, het recht om te besluiten welke middelen de doelen heiligt als het gaat om antizwart racisme? Last time I checked, was Sunny Bergman bezig antizwart violence te verspreiden en is het compleet absurd dat Asha ten Broeke dan dat ok vindt uit ‘journalistieke overwegingen”voor zichzelf. Het ging nu namelijk even niet om Asha ten Broeke, het ging over het reproduceren van antizwart geweld. En om in eerste instantie te roepen ‘ws had ik daarin ongelijk. Last gisteren een stuk op africaisacountry.com dat me opnieuw aan het denken zetteis dus een fauxpology en niet een daadwerkelijk excuus. De woordkeuze is opzettelijk zo gedaan dat het gaat om iets wat ‘waarschijnlijk’niet ok was en dat Asha nu ‘opnieuw aan het denken is gezet’. Dat is allemaal erg interessant (ok, weer een leugen van mijn kant) maar waar komt die reflex tot downplayen vandaan. Hoezo niet gewoon : Ja dat had ik niet moeten doen. Nadat ik het stuk las daar en daar zag ik in dat ik fout zat”. Like, ik heb wel vaker dingen gezegd die nergens op sloegen hoor, en dan komt dat moment dat je je fout toe moet geven. Is nog nooit iemand echt door geschaad, je fout toegeven op Twitter. Het wordt er echt niet beter op als je dan eerst om de hete brei heen gaat zitten draaien. Dit gebeurde al eerder toen ze een heel vreemd stuk schreef,waarin ze begon te policen hoe trans vrouwen zich moesten noemen en zelfs nadat trans vrouwen haar terecht wezen toch vond dat ze een punt had ofzo. Niemand weet het. Haar people first language poging in dat stuk was ook nogal vreemd, juist omdat er wederom ook autisten tegen Asha zeiden dat ze er niet van gediend waren. En hoe ze het n-woord gelijk kon stellen in een opsomming met autist en transvrouw (aan elkaar geschreven dus, want geen idee) is ook totaal onduidelijk. Dit soort dingen laten zien dat het gewoon niet altijd gaat om als iemand die de onderdrukking niet zelf ervaart stukjes eruit te gaan rammen.

Het zijn overigens niet alleen witte vrouwen, Rob ‘raciaal scepticus’Wijnberg besloot een antizwart stuk te schrijven om zogenaamd antiracistisch te doen en moderne slavernij aan te pakken . Door de titel en de gehele inhoud wordt het, net als zijn raciaal scepticus stuk, weer aangegrepen om antizwart racisme goed te praten. 

Bas Heijne schrijft een artikel waarin racisme geen racisme meer is maar slechts ‘miskenning’en begint vrolijk anti-zwart racisme te conflaten met andere vormen van racisme en besluit om te vertellen wat beter de kern van de zaak raakt als het gaat om racisme miskenning.

Onze andere hoop in bange dagen (schijnt, geen idee, veel mensen lopen totaal weg met hem en zijn zogenoemde progressieve idealen), Rutger Bregman, beweert op Twitter doodleuk dat zijn stuk waarin hij Zwarte Piet als totaal niet racistisch afdeed maar als zenuwlijergedrag (?) en waarin hij eerder dan Rob Wijnberg al publiekelijk raciaal scepticus was inderdaad een excuus nodig had. Hij gaf aan toen na enkele dagen al een excuus  geschreven te hebben.  Paradoxaal genoeg kwam Rutger met een stuk aanzetten waarin staat “waarom moeilijk doen over een paar woorden als er nog steeds sprake is van een systematische achterstelling”en zijn vorige thinkpiece slechts een ‘stukje’was waarin hij had gepoogd te zeggen dat Eva Hoeke goede intenties had (want intenties zijn echt heel magisch ofzo) en dat Rihanna een overtrokken reactie had die racisme in stand hield. Toen ik aangaf dat dat verre van een excuus was kreeg ik te horen “Enfin, indien niet goed bied ik alsnog graag excuses aan’”. ENFIN? INDIEN niet goed?! Weer een fauxpology. Waarna Joost Niemoller zich overigens aansloot in team Rutger, wat me sowieso een goede reden lijkt voor Rutger om toch eens na te denken over het hoe en wat.

Ik blijf ageren tegen deze onzin. Wanneer gaan witte mediamakers eens hun plaats afstaan aan zwarte mensen en zwarte vrouwen in het bijzonder? Wanneer komt die omschakeling dat witte mensen niet blijven beweren dat ze juist ‘helpen’door hun mediaplatform in te zetten waarop ze zelf dingen schrijven en krijgen zwarte mensen en in het bijzonder zwarte vrouwen gewoon zelf een stem en ruimte om hun stukken te laten lezen (en ook nog wat van al dat geld dat al deze witte schrijvers ondertussen vergaard hebben over onze rug)? Want die ‘hulp ‘bestaat uit het ridiculiseren van de strijd tegen racisme, het wijzen naar mensen die expliciet racistische dingen uiten en het eigen straatje schoon vegen en een beetje huilen over hoe moeilijk het voor hen is want ze doen toch zo hun best voor de ‘allochtonen’.

Om af te sluiten, ik heb al reacties gehad dat het zielig is dat ik de mensen die in de schijnwerpers staan bekritiseer. Ja heel zielig voor ze enzo (ok, laatste leugen van mij in dit stuk) maar zij zijn wel degene die in grote kranten e.d schrijven en in filmzalen hun documentaires laten zien. Wanneer zij zulke zaken publiceren betekent dat dat op grote schaal zwarte mensen daardoor geraakt worden en vele lezers en kijkers het weer zien als een intellectuele reden om White supremacy in stand te houden. Dat maakt het niet ok als bijvoorbeeld mijn overbuurvrouw iets anti-zwarts zegt, maar zij maakt geen veelbesproken documentaire waarin ze in blackface rondhuppelt snap je. Het staat een ieder vrij zich op bepaalde zaken te concentreren en ik zie om me heen genoeg mensen die zich bezighouden met de figuren die zich expliciet racistisch uiten. En dat is de reden waarom ik dat minder doe, there are already people on that, alwaar kritiek uiten op antiracistische ‘hulp’ nog niet veel voorbijgekomen is.

Last but not least, what is up met dat linken aan zwarte mannen? Ik ben nu een paar maal een Quinsy genoemd, en gelinkt aan Egbert Martina. Mijn naam is Ramona Sno en ik kan prima voor mezelf nadenken en ik val niet samen met anderen in 1 amorfe substantie ofzo .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s